woensdag 15 april 2020

Humane opvangWij Nederlanders beschouwen onszelf als een uiterst geciviliseerd volkje. Wij zijn nooit te beroerd om onze buren de maat te nemen of eventueel aan te geven. Zo gaan wij ook uiterst humaan met asielzoekers om.

Volgens staatssecretaris Ankie Broekers-Knol is de IND een uiterst capabele dienst en dat doet een aantal vragen rijzen. In de eerste plaats vraag ik me dan af of deze dienst opzettelijk al die asielaanvragen traineert waardoor mensen hier jarenlang in hun eigen sop mogen gaar koken zonder enig perspectief of zonder rechten. In de tweede plaats vraag ik me dan af hoe capabel Ankie zelf eigenlijk is. De vraag stellen is hem beantwoorden.

Hier vlak in de buurt is de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. Volgens de media ligt die in het gemoedelijke dorp Zoutkamp. Niets is echter minder waar. De kazerne ligt tussen Vierhuizen en Lauwersoog en daar woont dus echt helemaal niemand. Militairen die ik ken hebben een pesthekel aan die kazerne, want daar moesten ze heen om te oefenen en het waait daar altijd, het is er vaak guur en koud en daar moet je van houden.

In oneindige wijsheid heeft men besloten dat vanwege de coronacrisis asielzoekers die zich in Ter Apel aangemeld hebben gespreid moeten worden en die afgelegen kazerne leek daar wel geschikt voor, aangezien militairen ook niet meer dicht op elkaar mogen zitten. Het klinkt humaan en logisch.

Maar de kazerne heeft nog een groot voordeel. De mensen die er zitten kunnen nergens naartoe, er staan hekken met prikkeldraad omheen en het is tamelijk gemakkelijk om de asielzoekers op het terrein te houden. Je zou zeggen, prima, geen probleem.

Nou fietsen en wandelen wij geregeld in de omgeving en het viel ons op dat je op het hele terrein nooit een sterveling ziet. De mensen zitten dus binnen en het vermoeden bekruipt ons dat ze opgesloten zitten, want wie gaat dat controleren? Net zomin als je het terrein af kunt, kun je er op.

‘Gespreide opvang’ is dus een fijn eufemisme voor zonder vorm van proces opgesloten worden. En de regering komt er mee weg. Net zo goed als de regering er mee weg komt om snel even een wet door de kamer te proberen te frommelen om de dwangsommen op de te lange wachttijden, veroorzaakt door de uiterst capabele IND, af te schaffen. Ja maar, zeggen de regeringspartijen, dan krijgen ze wèl rechtsbijstand bij de aanmelding. Ja, dat dankt je de donder, daar hebben asielzoekers volgens de internationale mensenrechtenwetten ook recht op. Derhalve een sigaar uit eigen doos.

Op 4 en 5 mei kunnen we dit jaar nu eens niet gezamenlijk moreel superieur zijn, maar wellicht is het een idee om een protestbrief te schrijven aan de regering. Je kunt je afschuw uitspreken over de vluchtelingen in Griekenland, over het beleid van Erdogan of Trump, maar zelf zijn we niet veel beter. Alleen veel stiekemer.

© Lammert VoosGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Het zwijgen

het raam is vuil, buiten staat de wereld stil en raakt mij niet   als jij weg zou gaan wie zou ik dan nog zijn?   het raam i...